Artikelserie om Studenternas #3

02082021_1627885951.jpeg

EN ARENA FÖR ALLA 

En ny och modern arena måste ju vara öppen för alla. Det gäller spelare, ledare, lag likväl som publik. Som ett led i detta är Studenternas HBTQ-diplomerad. Vi ringde Uppsala Kommun för att ta reda på vad det betyder i praktiken.

Så sent som i februari fick Sirius pris vid Uppsalas Idrottsgala på slottet. Det var klubbens samhällsarbete Gränslös Fotboll som vann utmärkelsen Årets CSR-projekt. I samband med det sade projektledaren för Gränslös Fotboll Ian Sirelius så här: ”Det finns inte många andra samhällsinstitutioner med den dragningskraft som fotbollen har. Kan vi då nyttja den och lyfta den till en högre nivå så är vi säkra på att det gör skillnad.”

En ny och modern arena måste ju vara öppen för alla. Denna öppenhet gäller alla. Lag, supportrar, funktionärer, media, arrangörer, alla som är med och ordnar fotbollsmatcher. Som ett led i detta är Studenternas HBTQ-diplomerad.

Så här säger Ewa Wennmark som är fritidsstrateg vid Stadsbyggnadsförvaltningen på Uppsala Kommun:
”I Uppsala kommun diplomerar vi verksamheter, det betyder att Uppsala kommun har egna utbildare som genomför hbtq-diplomeringsutbildningen. Kommunens diplomeringsutbildning har tagits fram i samverkan med RFSL och Antidiskrimineringsbyrån Uppsala.”

Vad betyder detta i praktiken nere på arenan?
”Det betyder att arenan anpassas genom duschbås och möjlighet till avskild omklädnad samt genom könsneutrala toaletter och att all kommunal verksamhet är hbtq-diplomerad samt att föreningar med hyreskontrakt kommer att utbildas i hbtq och normkritik. Därtill kommer ju en stor del av verksamheten vara diplomerad.”

Vad är det primära syftet?
”Syftet är ju att vi genom detta ökar vi känslan för en inkluderande och välkomnande miljö för spelare likväl som för besökare.”

 

Sirius premiärmatch i Allsvenskan på Studenternas är 5 april mot Falkenberg.

Här säkrar du ditt säsongskort

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch