Svensk Elitfotboll möjliggör en utökad samverkan mellan Sirius Fotboll och Uppsala kommun

900x700_IKS

Svensk Elitfotboll (SEF) och klubbarna i Allsvenskan och Superettan har identifierat behov av att utveckla samarbete och samverkansstruktur mellan klubbarna och hemkommunerna. För Sirius Fotboll har det här samarbetet bland annat mynnat ut i ett intensifierat arbetet för att utveckla upplevelsen vid evenemangen på Studenternas.

– Vår ambition är att helhetsupplevelsen vid matchevenemangen på Studenternas ska vara av yppersta klass. Tack vare våra enkätundersökningar efter varje evenemang har vi god kännedom i vilka delar av upplevelsen som våra besökare eftersöker och möjligtvis saknar idag. Detta ger oss ett trovärdigt underlag när vi nu tillsammans med Uppsala kommun kan utveckla arenaupplevelsen tillsammans på Studenternas, säger Linus Wallén, B2C-ansvarig Sirius Fotboll.

Om SEF:s arbete för en utveckling av samverkansstrukturen mellan klubbar och hemkommuner
Under 2022 inledde SEF och elitfotbollsklubbarna en kartläggning av förhållandet mellan klubben och dess hemkommun på både tjänstemanna- och politisk nivå. Kartläggningen gav viktiga insikter och angav ett tydligt behov, och vilja, av ett utvecklat samarbete mellan parterna. SEF har därefter fått i uppdrag att utveckla en strategimodell som ska vara tydlig, enkel och användbar för samverkansutveckling mellan klubbar och dess hemkommuner. Den ska vidare vara anpassningsbar för parternas lokala förutsättningar. Fyra pilotprojekt har genomförts inom ramen för projektet under 2023 och 2024. Dessa klubbar och kommuner är: Halmstads BK/Halmstad, IK Brage/Borlänge, IK Sirius Fotboll/Uppsala och Trelleborgs FF/Trelleborg.

Om pilotprojektet i Uppsala och samverkan mellan kommunen och Sirius Fotboll

Sirius Fotbolls klubbdirektör Martin Malmberg:
– Pilotprojektet har mynnat ut i att dialogen med kommunen har intensifierats och utvecklats. Vi driver några parallella spår kopplat till att utveckla Sirius Fotboll och Uppsala tillsammans. Ett av de projekt vi tittar på är utveckling av arenan där kommunen just nu utreder möjligheterna för att utveckla driften av evenemangen på Studenternas. Syftet med detta är att på sikt utveckla kundupplevelsen som helhet och det ställer vi oss förstås mycket positiva till.

Från SEF:s sida har Kaveh Sarvari (Evenemangs- och privatmarknadsansvarig hos SEF) och Staffan Isling drivit arbetet framåt. Staffan har lång erfarenhet av arbete inom offentlig sektor som bland annat VD på Sveriges kommuner och regioner.

Kaveh Sarvari (Evenemangs- och privatmarknadsansvarig hos SEF):
– Vi började med att gå igenom klubbarnas och kommunernas verksamhetsplaner, gjorde intervjuer med klubb- och kommunledning och tog fram faktaunderlag kopplat till klubbens påverkan på staden och dess medborgare. Allt ifrån påverkan på stadens varumärke, attraktivitet, turistekonomiska effekter, sociala effekter och så vidare. I Uppsalas och Sirius Fotbolls fall blev det tydligt att klubben har en ekonomisk, organisatorisk, varumärkes- och publikmässig särställning i staden, och att det är faktorer som gör att klubben och kommunen behöver kroka arm i fler forum framöver och ta tillvara på varandras kraft för att utveckla Uppsala ännu mer framåt

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch